onsdag 17 juli 2013

Juvenil Diabetes type 1 och D vitamin- The role of D3 Vitamin in Juvenile diabetes.


Kan D Vitamin förhindra typ 1 Diabetes?

Anledningen att jag skriver denna “hälsobloggen” är i förhoppningen att möjligen skriva om saker som kanske kan, inte bara rädda ditt, och dina barns liv, men ochså göra livet mer njutbart.
Sådan information finns ju överallt runtom oss, internet och så vidare, och en del är glömt och gömt i böcker och vetenskapliga artiklar. Mycket förblir begravt därför att det inte passar in i“sjukdomsvårdsmodellen”vi har.

De senaste åren så har det skett mycket mer forskning om D- vitaminet (ett hormon) och dess nytta och nödvändighet i kroppen, bland annat för skelletets utveckling och uppbyggnad (bl.a sjukdomen Rakit orsakas av brist). 

Men, dess fördelar är långt mer an så….. 

Till exempel, visste du att tillskott av D-vitamin under graviditeten och vidare under spädbarns åren, kan minska risken för att utveckla Juvenil Diabetes typ 1 med upp till 80-90%. Visste du att många, de flesta, i dessa norra breddgrader saknar tillräckligt med D-vitamin i kroppen, speciellt under vinterhalvåret då solen står lågt.

Det är svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom kosten.
Du behover äta 2-3 dagliga portioner utav lax eller sardiner, dricka fem glas berikad helmjölk, eller ta en matsked av torskleverolja, bara for att få i dej det minsta rekommenderade intaget, vilket ar omkring 600 i.u.=15mcg (US), beroende på din ålder, vilket inte alls är tillräckligt. Vi måste alltså få det mesta av vårt D-vitamin via solljuset (se ochså min artikel om solskydd).
När det ultravioletta ljuset (UVB) tränger in i huden så reagerar det med kolestrolet för att förvandlas till D-vitamin.
UVB stralarna utgör en mycket liten del i spektrumet av solljus, och den vinkel solen står i under vinterhalvåret gör det nästan omöjligt för dessa strålarna att nå jorden. Därför blir resultatet att vi som bor pa de norra latituderna inte kan producera D-vitamin från November til början på Mars. Även om du satt i solen, en kall härlig vinterdag, i timtal, så kan du inte få nog med UVB strålning för din hud att kunna producera detta vitaminet. Om du inte kompletterar med D-vitamin så faller dina nivåer drastiskt under vinterhalvåret. 
Många sjukdomstillstånd har ett distinkt “säsongsbetonat”och geografiskt mönster, med en gemensam nämnare-
-D-vitamin brist. 
Det mest dramatiska sambandet gäller typ 1 diabetes.

Sambandet med D-vitamin och Diabetes 

Frank Garland PhD*, på Kalifornien Universitet i San Diego, har gjort vetenskapliga studier där han bl.a påvisade att, jämfört med hela världen, så hade Finland de flesta fallen av juvenil diabetes (-08).
Innan 60-talet var diabetes sjukdomen i Finland ganska nära genomsnittet for resten a världen. Vad hade hänt?
1964 sänkte de finska myndigheterna sina rekommendationer för spädbarn fran 4500i.u. till 2000i.u./dag. Fallen av diabetes började sakta öka. 
Ytterligare tio år senare så reducerades det till 1000i.u./dag, och fallen av diabetes steg annu fortare.
Sedan, 1992, utan särskild anledning, annat än okunnighet, så sänkte man det rekommenderade intaget till 400 i.u.
Det var inte förvånansvärt, utan förutsägbart, att fallen av diabetes 1 sköt upp  i höjden och har fortsatt stiga sedan dess (även i Sverige).
I soliga lander så är barn diabetes så ovanligt att det anses “underligt”….



Hur förhindrar man D-vitamin diabetes?

Dr. Garland förklarade att cellerna i olika  vävnader och organ system samarbetar. Starka, friska , snarlika och samverkande celler kan verka tillsammans, som en enhet. De delar på resurser och upprätthåller strama barriärer som stoppar och sållar ut, bakterier, immunceller och liknande. Vissa proteiner som kallas “cadherins” spelar en huvudroll i att hålla ihop celler, och de behöver mycket D-vitamin för att kunna fungera ordentligt. När D-vitamin nivåerna är låga så blir de intercellulära kopplingarna svaga och läckande. I fallet med diabetes,orsakar dessa  läckande barriärer att immunceller kan glida igenom och attackera de insulin producerande cellerna i bukspottkörteln. Detta skapar antigener som i sin tur driver immunforsvaret till att attackera mer kraftfullt, vilket medför en fullfjadrad autoimmune reaktion (kroppen attackerar sig sjalv).
Tillräckliga mängder med D-vitamin i kroppen bidrar helt enkelt till att täppa till de läckande kopplingarna och därmed  förhindra förstörelsen av  bukspottkörteln – och förhindra diabetes! 
Om vi kan reducera omfattningen av sjukdomen med 80-95 procent med en billig “vitamin”- tycker du inte att vi borde göra det?

Rekommendationer:
- börja ta D3-vitamin (hela aret, öka dosen under vinterhalvaret)
- Rekommenderad dosering for spadbarn 400-1800i.u.  
- Barn 1-12 ar, 1000-2000i.u.
- Vuxna 2000-4000i.u.,eller mer, tills blodprov* visar optimala värden 
  (40-70ng./ml) 
Mest tillförlitliga testet heter* 25(OH)D 

 En del människor har, av okänd anledning, svårt att absorbera vanliga D3 vitaminer, och testar lågt även efter att ha tagit höga doser under en längre tid.
Anvand da en annan form s.k. “micellized”, som mycket lattare kan tas upp och tillgodogöras i kroppen. En mycket bra product, som jag sjalv anvander, ar Micellized D3 droppar / 
av NuMedica



Hoppas ni alla har en fin sommar! 
Sola, men sola smart!

Barbro Kravetz
Leg.Hudvardsterapeut,  Bsc Natural Health











*las mer pa: 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3081681/







Inga kommentarer: