måndag 8 juli 2013

Binjuresvikt Diet o behandling del 2 / Adrenal fatigue treatment and diet - part 2


“Kroppen o själen”         kroppenosjalen.blogspot.com





Diet och behandling vid binjure trötthet Del 2 av 2

Kosten bör vara fri från socker, vitt mjöl, koffein, raffinerade kolhydrater, alkohol, härdade fetter, läsk och annan skräpmat.

Den bör vara ekologisk och inkludera tre måltider eller fem mindre måltider om dagen som är fyllda med ett överflöd av näringsrika livsmedel såsom färska grönsaker och frukter, nötter, frön och hälsosamma oljor t.ex valnötsolja och olivolja.

En diet för binjure trötthet bör vara hög i köttprotein som kyckling, kalkon, nötkött, eller andra kött som fasan, anka och struts. Ägg är också bra.

Vidare så bör kosten innehålla massor av vatten, som företrädesvis filtreras och är fri från klor, fluor och andra föroreningar.

Vissa människor finner det hjälpsamt att ta 1/8 till 1/4 tsk havssalt i ett glas vatten. Detta hjälper dem som har en låg nivå av aldosteron. Om du har en försämring av symptomen när du prövar denna tekniken, så ska du avbryta.

Undvik att äta frukt på fastande mage. Efteråt, ät protein och eventuellt lite hälsosamt fett (detta gör att fruksockret tas upp långsammare). Försök att hålla dig till frukter som har mindre socker, såsom hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar, äpplen, päron, plommon och kiwi. Undvik frukt juicer.

Salta din mat till smak, men använd havssalt/ eller himalaya salt (dvs.oraffinerat)-som har alla mineraler kvar!

Komplexa kolhydrater bör också begränsas, eftersom de snabbt bryts ner till socker i kroppen och kan därför orsaka skada, som tidigare förklarats.

Den bästa binjureutmattning kosten är en något modifierad version av den paleolitiska kosten, som innehåller en generös mängd kött protein och fett,mycket grönsaker med låga kolhydrater, och en liten mängd av frukt, nötter och frön. Majs, bönor och potatis bör begränsas eller undvikas helt. Detta kommer att bidra till att ge en fin jämn mängd energi under hela dagen och ge kroppen de typer av olika livsmedel som den är avsedd att äta.

Ge omfattande behandling av binjureutmattningen

Binjureutmattning behandling kan bestå av att ge stöd genom olika livsstilsförändringar, kost, kosttillskott, körtelextrakt och binjure hormonbehandling.

Men de steg du tar för att kunna återhämta dig beror på i vilken fas av binjureutmattning du är i, och hur din kropp reagerar. Återigen, är det verkligen viktigt att söka vägledning av en kunnig läkare med kompetens inom binjure trötthet, som också är kunnig om framskridna stadium av binjure utmattning.

För den person som är i ett skede av binjure utmattning, är det mycket viktigt att man tar rätt steg i rätt ordning. Doseringen av näringsämnen måste vara rätt för kroppen, och örter eller näringsämnen som stimulerar körtlarna kommer  bara att göra saken värre. Den plan och behandling som fungerar kommer att vara unik för varje person beroende på deras situation.

Till exempel kan någon som är i ett tidigt skede upptäcka att körtel extrakt kan vara mycket fördelaktigt, men någon som redan befinner sig i binjureutmattning fasen kommer sannolikt att få förvärrande symptom utav körtel extrakt. Människor i de tidiga stadierna kommer att behöva en annan dos av C-vitamin och Pantetine syra än en person med binjure utmattning. Någon i de tidigare stadierna kan dra nytta av lakritsrot, medan personen i utmattning kommer att bli mer arbetsoförmögen av detta.

Minska onödig stress och vila så mycket som möjligt. Detta är det avgörande första steget.
Inget koffein
Ingen alkohol eller droger - alkohol är ett mycket raffinerat socker.
Inget socker, vitt mjöl eller raffinerade livsmedel.
Få regelbunden motion - mild.

Motion som är alltför krävande, extrem eller ansträngande kommer att sätta för mycket stress på binjurarna och bryter ner dem vidare. Lätt träning kan emellertid hjälpa dem att fungera bättre.
Se till att få tillräckligt med sömn och gå till sängs senast klockan elva, binjurarna gör majoriteten av sina reparationsarbeten mellan klockan 22:00 och 01:00
Använd avstressande och avkopplande aktiviteter regelbundet såsom meditation, djupandnings övningar, lugnande musik, skrivande, gå ut i  naturen, konst eller något annat utlopp för kreativitet.
Tillsätt 1/8 till 1/4 av en tesked havssalt till ditt dricksvatten - inte om du har högt blodtryck eller upplever negativa symptom.
Kortisol - En terapeutisk dos av naturligt hydrokortison (Obs! -ej Prednison) används ofta som  behandling för att stödja binjurarna. 
Gör en saliv test (t.ex ZRT labs/ USA) för att mäta dina kortisolnivåer, morgon, middag, eftermiddag och kväll. Sedan beroende på vad dina resultat är, så kan kortisol kompletteras. Vanligtvis administreras 5 eller 10 mg av kortisol, helst inte syntetiskt utan naturligt, liknande kroppseget (HydroKortison), för varje tidslucka som indikerar låg produktion av kortisol. Låga, terapeutiska doser,  av naturligt hydrokortison, har inte de negativa konsekvenser för hälsan som andra kortison produkter såsom Prednison har. Däremot är det viktigt att vara medveten om att kortisol inte läker körtlarna, det fungerar som ett plåster, och binjurarna kan fortsätta att försämras om de inte vårdas tillbaka till livet.
Kosttillskott, örter och körtelextrakt - Det finns många kosttillskott och örter som ofta används för att ge binjure stöd. Det kommer att variera från läkare till läkare och person till person med binjure trötthet. De två viktigaste näringsämnena för någon med binjure trötthet eller binjure utmattning är C-vitamin och pantethine. Pantethine är  den mer absorberbara formen av pantotensyra (B5). Andra kan inkludera B-vitaminer komplex, D-ribos, lakritsrot, sibirisk ginseng, Rhodiola rosea (rosenrot), binjure körtelextrakt, magnesium, krom och glutamin.
Det är viktigt att notera att även om d-ribos anses vara en av de mest nyttiga näringsämnena för någon med binjure trötthet, för vissa människor sa göder man Candida (svamp) och kan således inte tas. Du kommer att finna att många av de specialister på binjure trötthet kommer att hävda att d-ribos inte kommer att ¨mata¨ Candida, men det är inte sant. 
I teorin ska det inte hända, men vad som sker i verkliga livet är ofta annorlunda än teorin. Om någon säger något annat så har de har inte en grundlig förståelse av Candida. D-ribos kan och göder Candida för vissa människor, det beror på den stam av jästen man har och graden av överväxt. Vissa läkare kommer att rekommendera människor med Candida att sprida sin dos av D-ribos till flera små doser under dagen och se till att ta det med en måltid. Det fungerar inte för alla. Även 1/16 av en tesked på en full mage kan mata Candida. Men för en del människor verkar det fungera.

Du bör också vara medveten om att doser av C-vitamin och Pantetin(B5) kommer att bli mycket högre än de doser som den genomsnittliga personen tar.. En form av C-vitamin kallas liposomal vitamin C rekommenderas, eftersom det har en mycket högre absorptions förmåga. Man tror att endast ca 10% av det traditionella C-vitaminet tas upp i cellerna, medan liposomal har en absorption förmåga av ca 95%. Dock innehåller de flesta liposom-vitamin C produkter soja ämnen, så om du har kraftig östrogen dominans eller har problem med soja allergi, kanske du inte  tolererar det.  
Dessutom är det tyvärr ofta kombinerat med en mängd andra ingredienser såsom pepparmint, apelsinolja eller alkohol, vilket är problematiskt för många  känsliga människor. Askorbylpalmitat är en annan rekommenderad form av C-vitamin, eftersom det är mer absorberbara än askorbinsyra. Askorbylpalmitat är bade vattenlöslig och fettlöslig, vilket innebär att den kan lagras i fettet och kan tas upp vid behov under hela dagen. Vanlig askorbinsyra är vattenlöslig, vilket innebär att den måste användas av kroppen vid tidpunkten för konsumtion och eventuellt överskott snabbt spolas ut med urinen. Min kropp reagerade mycket väl på askorbylpalmitat. En kombination av alla tre formerna rekommenderas för att hålla ett högt flöde av C-vitamin i hela kroppen hela tiden. 

Det råder oenighet inom fältet i naturlig hälsa om huruvida körtelextrakt bör användas. Vissa experter anser att de är ofarliga och hjälpsamma, medan andra känner att de kan leda till beroende. Så detta är något du själv måste ta hänsyn till när du bestämmer dig. Dessutom, folk med avancerad binjureutmattning, eller de som har binjure utmattning, ofta mår sämre när de tar körtelextrakt samt en mängd andra naturliga kosttillskott som är tänkta att ge binjurarna ett uppsving, som ginseng, lakrits, DHEA etc. Om man t.ex har för mycket noradrenalin, och tar ett preparat som stimulerar detta hormonet så blir man oftast sämre. Lyssna alltid på vad din kropp säger. 

Omskolning av det limbiska systemet - och att återställa balansen i det autonoma nervsystemet, så att binjurarna inte är under konstant tvång och kan vila, är den viktigaste komponenten för återhämtning. 
En annan mycket viktig punkt att tänka på, är att behandlingsprotokollet för all binjure trötthet eller utmattning ska individualiseras, utifrån de unika behoven hos varje person. Det som fungerar för en person kan vara skadligt för en annan. Det är alltid rekommenderat att du arbetar nära med en kunnig läkare som kan hjälpa dig att avgöra vilka åtgärder som är bäst för dig, och hitta rätt balans av näringsämnen och kosttillskott som behövs för din biokemi. Ju sjukare du är, desto viktigare är detta.


Vägen till återhämtning är oftast inte en snabb, och heller inte en rak väg, det tar tid och engagemang. Vägen kantas oftast av en mängd bakslag, och framsteg är en långsam process. Detta gäller särskilt om du är i binjure utmattning fasen. Återhämtningen måste omfatta att ta itu med och skapa hormonell balans och ochså åtgärda eventuell obalans i sköldkörteln.

Har du Binjure trötthet?
Man kan testa för (avancerad) binjure trötthet på följande vis: Ta ditt blodtryck när du sitter, eller ligger, ner och skriv ner siffrorna. Håll manschetten runt armen och stå upp. Ta ditt blodtryck igen omedelbart efter du är stående. I en frisk person kommer blodtrycket att stiga när de står. I en person med binjure trötthet, kommer blodtrycket att falla när de står upp.

 Den vanligaste metoden, och mest tillförlitliga, är emellertid metoden som testar binjurarna med en binjure stresstest, även känd som kortisol saliv test. Blodprover är inte tillförlitliga eftersom de ochså visar "bundet kortisol" medan salivtestet visar vad som är obundet och cirkulerande, vilket är vad vi behöver veta. Många människor visar ett normalt blodprov, men lägre än normalt på saliv testning.

Saliv testning kan göras mycket enkelt med ett enkelt hemma testkit. Du samlar in din saliv, enligt instruktionerna och skickar tillbaka det till labbet och de skickar tillbaka dina resultat.

Hormoner och neurotransmittorer

Binjurarna arbetar tillsammans med hormoner och signalsubstanser. När det finns utarmning eller fel i ett av dessa områden finns det oftast problem i andra områden, så det rekommenderas att utvärdera dessa nivåer också. Binjurarna behöver balanserade hormoner och signalsubstanser att fungera korrekt och signalsubstanserna påverkas även av hormonnivåer och binjurar. Det är en ömsesidig relation och för att återställa balansen så måste alla åtgärdas.

PS. Har fått en del förfrågningar, i kommentar rutan, där flera undrar om jag kan rekommendera en läkare i Sverige som specialiserar sig på Binjureutmattning syndromet.
Jag har försökt att forska lite i detta, men tyvärr så verkar det inte finnas någon i Sverige(?).  Jag lovar att skriva om det skulle vara så att jag träffar på någon. Om du som läser detta har information vad det gäller detta, skriv gärna en kommentar. TACK.
För dej som inte skulle dra dej för att resa till annat land, inom EU, för att få hjälp, så vill jag rekommendera Dr.Hertoghe i Belgien.
http://www.hertoghe.eu/en/consultations/why-come-to-a-consultation/


Barbro Kravetz
Kosmetolog/Hudvårdsterapeut (USA)
Bsc in Natural Health (USA)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Thanks - nice blog.

Anonym sa...

Hej! Kan du tipsa om nån bra läkare i Sverige? Ang binjuretrötthet,
Går det prata och rådfråga dig på telefon? Isf 0704658771, tack på förhand!:) och bra skrivet! /Hanna Haglund

Anonym sa...

Min mail är hanna_haglund@hotmail.com tack igen på förhand!

binjuresvikt/korsisollsvikt/hormoner sa...

Hej Barbro

Jag vet att det finns docenter som forskar på binjurar i Sverige.

Du är välkommen in till oss! https://www.facebook.com/groups/260591684456852/

Vänligen

Eva