lördag 6 juni 2020

Vad är galla? Hur viktig är den?

Galla och enzymer för ämnesomsättningen.

Galla är en viktig vätska som produceras i levern och förvaras i gallblåsan.
Den hjälper kroppen att bryta ner fett till fettsyror, bistår matsmältningen och detox.
Väsentlig för ämnesomsättningen, men ochså för sköldkörtelns funktion bl.a

Symptom på dålig gall funktion kan vara följande:

- Diarre'
- Gaser i magen
- Magknip
- Viktnedgång
- Blek/ ljus avföring
- svaga och oregelbundna tarmrörelser


Tester du kan göra själv hemma.
1. Ät helt enkelt en måltid med mest fett, eller inta ett par skopor med bara fett.
Du måste vara beredd på att kanske inte må så bra efteråt, om du verkligen har problem med gall produktionen-
såsom trötthet, illamående, gaser, uppblåsthet, diarre', avföring som flyter ovanpå vattnet i toaletten etc.
Du kan testa att ta tillskott innehållande galla (oftast oxgalla) som du tar efter att ha ätit måltid med mycket fetter. Om du mår bättre och dina symptom avtagit efter att ha tagit tillskottet då har du troligtvis låg produktion av galla (eller att gallblåsan opererats bort och levern måste tajma måltiderna).
Du kan ochså använda tillskott med gallsalter, såsom Kolin och Taurin. 
Niacin (B3) och Inositol(B8) och/ eller örtmedicin - maskros, ingefära, rödbeta och kronärtskocka.
Dessa gör att gallan blir tunnare och kan därmed flyta ut lättare.

Bukspottkörtelns enzymer är otroligt viktiga vad det gäller din matsmältning och hälsa.
En frisk bukspottkörtel utsöndrar omkring åtta koppar av pankreatik vätska in i vad som kallas duodenum (tarmdel innan tunntarmen) och ger support till ämnesomsättningen.
En enormt viktig funktion som dessa enzymer har är att neutralisera/höja det låga sura ph värdet på magsyran och bryta ner framförallt fetter och kolhydrater ordentligt. Om magsyran inte neutraliseras
så kan det leda till allvarliga skador och problem senare i processen.

Exempel på dålig enzym produktion är i stort sett densamma som andra symptom på dålig matsmältning (se inlägg om magsyra), men dessutom svårighet att tolerera mat med mycket fibrer.

Test du kan göra hemma:
Broccoli testet.
Ät en stor tallrik av ångad broccoli. Hur känns det de närmsta 3 timmarna? Om du känner av symptom så kan det betyda att du har tillväxt av dåliga bakterier i tarmen och dålig funktion i bukspottkörteln.
Dessa enzymer finns att köpa som tillskott. Testa. Om problemen försvinner så kan det tyda på låg enzym produktion.

Om man känner att man vill gå vidare och undersöka så finns det numera (USA) blodtester som kan visa på olika funktioner i ämnesomsättningen.
Jag ämnar inte gå vidare vad det gäller detta, eftersom jag heller inte är medveten om detta finns tillgängligt i Sverige.


Barbro Kravetz
Bsc. Natural Health (USA)

Inga kommentarer: