Varför är det viktigt att ha optimala nivåer av magsyra?
Matsmältningen är ju ganska komplicerad, men lite enkelt förklarat ....
Magsyran bryter ner maten vi äter. Om du inte har tillräcklig produktion av saltsyra (som bl.a absolut behövs för att bryta ner proteiner till aminosyror) så kan man inte ha en korrekt fungerande matsmältnings apparat vilket kan medföra jobbiga hälsosymptom.
Syran består främst av saltsyra tillsammans med kaliumklorid och natriumklorid- Ph värde ska vara omkring 2 i magsäcken vid aktiv matsmältning - annars omkr. 3-4. Som jämförelse, neutral är 7.
HCL bryter ner maten du äter från fast till en halvflytande "soppa"(chyme)som därefter kan fortsätta sin färd neråt i tarmarna.
Den ger support/triggar flödet av enzymer från bukspottkörteln, galla från gallblåsan (nödvändig för att bryta ner fetter), därmed upptag av mineraler, vitaminer, viktiga spårämnen, dödar skadliga mikroorganismer, skyddar din kropp emot infektioner och överväxt av patogener, stöder immunförsvaret och verkar mot inflammationer.
Gallan höjer Ph värdet igen efter nedbrytningen av HCL är klar och innan "soppan"kan tömmas ner i tunntarmen. Om PH värdet inte höjs igen så kan det orsaka skador i tarmarna.
Tecken på för lite magsyra:
* Sura uppstötningar
* Halsbränna
* Kramp
* Illamående
* Förstoppning
* Diarre
* Avföring med synliga större"matrester"
* Infektioner
* Dålig andedräkt
* Hud symptom
* Svaga naglar och hår
Halsbränna är ett symptom på låg magsyra
De flesta av oss inser inte att halsbränna är ett tecken på svag/låg magsyre produktion
och inte för hög.
För att så effektivt som möjligt bryta ner en måltid innehållande protein så behöver vi få ner nivån på magsyran till ph 1.5-2.2. Detta är mycket energikrävande för kroppen och på grund av olika orsaker (stress påverkan t.ex) så är det för många svårt att producera tillräckligt med magsyra.
När vi inte producerar tillräckligt med magsyra så sitter maten i magsäcken under en längre tid och börjar så småningom att jäsa(!), producera gaser och tryck som påverkar och öppnar upp ringmuskeln i matstrupen (esophageal sphincter) Syran från magen pressas nu upp i matstrupen där vävnaden inte är skyddad från syran och det skapar en brännande känsla. Med tiden så kan detta ge skador på matstrupen.
Hur du själv kan testa om du har låg magsyre funktion
1. Det första testet du kan pröva- kött testet. Ät en köttbit tillagad som du gillar bäst, ät inget annat. Känn efter hur du mår de närmaste 3 timmarna därefter.
Om du känner dej trött, har uppstötningar, illamående, gaser, svullen mage eller andra symptom, så kanske du har låg magsyre produktion. Om du däremot mår väldigt bra så har du antagligen optimal produktion av syra.
2. Bikarbonat testet är ett annat test du kan göra. Blanda 1/4 matsked bikarbonat med ca.2dl kallt vatten och drick detta på morgonen på tom mage (drick inte för fort så att du sväljer luft). Du borde börja rapa inom 3 minuter. Ta tiden på hur lång tid det tar innan du rapar. Om det tar mer än 5 minuter så är det troligt att du inte producerar tillräckligt med magsyra.
Om du däremot börjar rapa väldigt tidigt och flera gånger, så kan det vara på grund av bråck på magmunnen eller överproduktion av syra.
3. BetainHydroKlorid testet (BHK)
Du kan handla Betainhydroklorid (imiterar magsyra) på nätet. Varje kapsel bör ha omkr. 500mg Betain och även
enzymet Pepsin (omkr. 50mg)
Ät en måltid med högt protein värde, minst 150gr kött. Du kan nu ochså lägga till grönsaker.
När du ätit halva måltiden så tar du 1 kapsel (svälj kapslar med 1/2 glas vatten, annars drick inte med måltiden)
Kolla nu om du känner av några symptom efter maten. Om du inte känner någon skillnad så kanske du har låg magsyre produktion.
Du kan testa att ta ytterligare en kapsel med varje protein måltid tills du kommer upp i ca. 1500mg av BHK eller tills du känner att du har smält maten väl (om du känner av lite halsbränna så backa tillbaka med en kapsel vid nästa måltid och därefter).
Om du känner en brännande känsla, tyngd i bröstet eller du känner dej mycket varm, så har du antagligen tillräckligt med magsyra och behöver inte tillskott.
Var dock medveten om att om du inte intar tillräckligt med protein, tar kapseln för tidigt innan måltiden, om du har ett bråck på magmunnen eller ej väl fungerande esophageal sphincter (se ovan) så kanske du får ett felaktigt resultat av dessa testerna.
OBS! Om du har haft magsår, diafragma bråck eller har tagit antiinflammatoriska läkemedel så ska du inte göra detta testet med BHK, eftersom det kan förvärra en svag slemhinna.
För att försäkra dej om att test resultatet stämmer, gör testet 2 eller 3 gånger för varje test.
Hoppas detta har varit dej till nytta!
Lycka till!
Barbro Kravetz
Bachelor of Science Natural Health
Vad är galla? Hur viktig är den? - Nästa inlägg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar