tisdag 28 april 2020

AKNE

Det finns många olika behandlingar för att behandla akne, men en sak som lätt förbises är kosten. 
Det behövs fortfarande mer forskning om detta, men det har visat sig att konsumerar man fler livsmedel innehållande omega-3-fettsyror och färre mejeriprodukter så har det oftast en positiv inverkan.   
Mer vetenskapligt specifikt tror man att det är” insulinliknande tillväxtfaktor 1” (IGF-1) som kan öka produktionen av talg och därmed öka eller förvärra symptomen av akne.

Mat som ska undvikas
Mejeriprodukter. 
I USA (där studier gjorts) har de associerats med akne i tre separata grupper,några studier tyder på att mekanismen avser hormoner. 
Mjölk innehåller naturligtvis tillväxthormoner (kornas egna) samt, ibland, steroider, mjölkprodukter har visat sig ha högre nivåer av 
IGF-1(tillväxthormon) eftersom de innehåller aminosyror som stimulerar levern att producera IGF-1, och de flesta, inte ekologiska, mjölkkor behandlas med bovina (ko) tillväxthormoner .

Enkla sockerarter/ simple sugars. 
Hög-glykemiska kolhydrater, såsom vitt bröd, pasta och vitt ris, är alla gjorda av enkla sockerarter. 
Dessa livsmedel får blodsockret att stiga mycket snabbt, vilket gör att kroppen frigör insulin. När du har ett överskott av insulin i blodet kan dina talgkörtlar öka talgproduktionen och därmed öka risken för akne (inflammation sker sedan genom bakterier så kallade P.acne bakterium som “äter” talgen - enkelt förklarat).

Omega-6. Detta har mer att göra med obalansen mellan omega-6 och omega-3-fettsyror, särskilt i västerländsk kost. Att äta mycket livsmedel som är rikt på omega-6, såsom soja och majsoljor, har kopplats till ökade nivåer av inflammation i huden.

Vassleproteinpulver. Detta är populärt som kosttillskott (vanligt bland de som tränar/lyfter vikter), men dess förmåga att få hudcellerna att växa och delas snabbare kan öka akne symptom. Dessutom så verkar det stimulera och höja insulinet i kroppen, vilket också kan utlösa/ förvärra akne.


Bra mat att äta:

Olika slags bär! 
De innehåller mycket antioxidanter som kan hjälpa til att minska oxidativ stress på hucellerna. Bär har också ett lågt glykemiskt index, vilket kan hjälpa till att hålla akne-symtom under kontroll.

Omega 3. 
Omega-3, som bl.a finns i fet fisk, det handlar om att ha en balanserad diet med sunt fett. Det har visat sig att fet fisk läker huden inifrån och därför hjälper till att läka acne och acne ärr. Omega-3 har även antiinflammatoriska egenskaper.
Andra livsmedel som innehåller mycket omega-3 inkluderar ekologiska ägg, nötkött, spenat, linfrön och sojabönor för att nämna några. 


Gurkmeja. 
Denna magiska “krydda” har en mycket bra påverkan på huden(och hela kroppen, för den delen). Den är anti-inflammatorisk,förbättrar insulin- känsligheten och hämmar tillväxten av bakterier som orsakar acne.

Komplexa kolhydrater- Inklusive fullkorn, baljväxter och ekologisk frukt och grönsaker, kan alla hjälpa till att lindra acne symptom på grund av deras låga glykemiska index. 


Sist, men inte minst, hitta en duktig hudvårdsterapeut som kan ge bra behandlingar och dessutom rekommendera produkter* som fungerar för just din typ av akne (ja, all akne är inte densamma och ska därför behandlas lite olika)
i långa längden blir det faktiskt billigare att köpa produkter som rekommenderats av terapeut och som fungerar, istället för att typ testa olika acne produkter som köpts på apotek osv. och kanske inte är rätt för just din hud. 



Mvh,
Barbro Kravetz
Leg.Hudterapeut (USA 1989)
Bacheor of Science Natural Health







https: // www. medicalnewstoday. com / artiklar / 322639. php
https: // www. ncbi. NLM. nih. gov / pmc / artiklar / PMC4106357 /
https: // www. Health. com / näring / livsmedel som orsakar akne # avsnitt2
https: // www. Health. com / hälsa / anti-acne-diet # hur-diet-påverkar-huden
https: // timesofindia. indiatimes. com / livsstil / mat-nyheter / 10-hudvänliga-mat-som-kan-bota-akne / artiklar / 68496800. cms

Inga kommentarer: