måndag 4 november 2013

Har du svårt att banta bort magen? Are you having a difficult time getting rid of your big belly?

Egentligen så har jag inte skrivit färdigt om de huvudsakliga könshormonerna... det kommer såsmåningom.

Tänkte att jag ville skriva detta inlägget först, eftersom det är ett "hett" ämne.

"Bukfett"! - Intressant ord, det låter ju till och med lite som det spökar.

Detta är ofta ett stort problem, för både kvinnor och män, men speciellt för kvinnor. Det verkar som hur mycket vi än tränar och sliter, drar ner på kalorierna tills vi nästan inte orkar träna.... men ändå så sitter det där och rör sig inte ur fläcken! Varför?

Vi kan börja med att tala om de tre mest vanliga fysiologiska anledningarna till "envist" bukfett. Alla utav dessa gör att kroppen blir benägen att samla på sig extra fett kring midjan och magen. 
När du förstår biologin av detta så kan du göra enkla förändringar i din livstil som resulterar i att du får bort det extra fettlagret.
Bukfett har kopplats ihop med hälsoproblem såsom hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes. Därför är hälsofördelarna mycket större än att bara få en smalare midja och mindre mage....

1. Insulin-resistens.(se även * nedan) Orsakas av att ha ätit en diet bestående av mycket (snabba) kolhydrater,bröd, pasta osv.,inkluderat alkohol och socker. Det kan orsaka att dina celler når ett stadium där de inte längre reagerar/svarar på insulinet, vilket leder till förhöjda blodsocker halter och en snabb omvandling av socker till fett. Den mest lämpade delen att lagra, snabbt omvandlat,fett på kroppen är just runt magen.

2. Obalans i binjurarna. När vi är stressade, producerar och utsöndrar binjurarna kortisol och adrenalin för att snabbt få ut energi för att kunna hantera den stressiga situationen (kamp och flykt respons). Eftersom vi i dagens samhälle sällan behöver springa bort från något anfallande lejon (!), så blir resultatet att energin (det frigjorda sockret från levern -och muskler) lagras på magen och i midjan, eftersom, som sagt, det är ett bra ställe för kroppen att lagra det på, ger snabb tillgång i "nödfall" (vilket sällan behövs). Dessutom, den intelligenta/välmenande  kroppen (!) forsoker ochsa  darmed "skydda" de vitala organen som ju finns pa insidan just dar!
Det ska ochså nämnas att både rökning/nikotin (även snus etc.) och kaffe/koffein orsakar överstimulans, frigör socker, precis som stress gör enligt ovan.

3. Obalans i könshormonerna. Det är inte ovanligt att hormonerna, både Östrogen och Progesteron, börjar "vackla" redan i 35 årsåldern, mycket beroende på en stressig livsstil... 
Kroppen försöker hålla igång fertilitet (fruksamhet) så länge som möjligt genom att spara bukfettet, detta fettet kan nämligen producera östrogen! 
I samma veva vill jag nämna att när män har stora magar så orsakas detta ofta av Östrogen dominans (och dalande Testosteron). 

Det verkar kanske verkligen som om din kropp hela tiden försöker motarbeta dej?
De glada nyheterna är att det finns lösningar som kan vända om denna tendensen.

A. Var medveten om ditt kolhydrat intag.  Många studier pekar på att begränsa kolhydrater till c:a16 gram vid varje måltid (eller lite mindre) och 7 gram per mellanmål. Därför måste man ta en bra titt på det man äter(och dricker) varje dag.
När du reducerar kolhydrat belastningen så får du nästan en omedelbar respons vad det gäller insulin resistensen, cellerna börjar fungera mer normalt.
Träna gärna, viktlyftning, yoga, intervall träning, bygger upp musklerna, vilket hjälper insulinet att fungera normalt.

B. Lätta på stresset i ditt liv! Du har hört detta många gånger tidigare, men det är sant att detta faktiskt minskar kortisol nivåerna i kroppen och verkligen gör skillnad vad det gäller hur fett distribueras och lagras. 
Koppla gärna av med meditation och/eller visualisation.
Det finns även hälsopreparat som innehåller formuleringar där Astragalus rot, Siberisk Ginseng, Rosenrot, Ashwaganda m.fl. så kallade "adaptogens" - hjälper kroppen att "adaptera"!


C. Balansera dina hormoner. Det kan vara mycket svårt, om inte omöjligt, att undvika hormon svängningar.Om du har möjlighet, testa dina hormoner! (om du är intresserad så kanske jag kan hjälpa dig att kontakta ett certifierat lab i USA).
Det finns många ört preparat som kan ge hormon support. För Östrogen balans kan du pröva att använda bl.a Silverax och rödklöver. För att balansera progesteron 
finns det bl.a passion flower, chaste berry och wild yam (är tyvärr inte säker på svenska namnen). Dessa örterna är,som sagt, "adaptogener".
Jag måste ändå poängtera att det ÄR viktigt att få sina hormoner testade av många anledningar. En utav anledningarna t.ex är att obalans med höga progesteron nivåer, gentemot östrogen, kan faktiskt orsaka diabetes (!).

D. Bygg upp din tarmflora. Nya studier visar på att tarmfloran kan påverka och spela en stor roll, vad det gäller kroppsvikt. Probiotika (motsatsen till antibiotika) kan hjälpa ämnesomsättningen att bryta ner mat och producera essentiella vitaminer och koenzymer. Surkål, utan en massa tillsatser (ekologisk helst), innehåller goda bakterier som främjar tarmfloran. Det finns ochså Probiotika i hälsokost handeln,
men tyvärr så innehåller de ofta "döda" bakterier. Probiotika måste nämligen förvaras i kylskåp, både hemma och i affären, och ska ha datum stämpel.
Ät mer goda fibrer, såsom t.ex orostade och omalda linfrön (malda precis innan de äts i kaffekvarn! Malda frön som sparas, oxiderar snabbt) - goda tarmbakterier frodas på fibrer och de sämre bakterierna frodas på socker! Linfrön innehåller även Omega 3 olja.

E. Boosters. Det finns numera många "boosters" att köpa som påverkar ock ökar ämnesomsättningen.
Vidare, om du har sötsug, lägg gärna till Krom dagligen, det finns droppar eller kapslar. Krom hjälper till att "öppna" cellerna och göra dem mottagliga för glukosen (sockret) och hjälper därmed till att lugna sötsuget som kommer av cellernas begär efter socker. 
Grönt te hjälper ochså till att öka förbränningen i kroppen (välj koffeinfritt).
Träning är ju naturligtvis ett välbeprövat recept för att öka förbränningen i kroppen, speciellt om du tränar minst fyra gånger (eller mer) per vecka. Kom ihåg att träningen vid varje tillfälle inte ska vara alltför hård och lång, det frisätter alltför stora mängder fria radikaler, vilket är skadligt. Intressant är ochså ... kortisol stimuleras ju i kroppen vid träning-höga kortisol värden kan lagra fett i kroppen!

Sömn. Detta är ochså något du har hört sägas många gånger tidigare, men det är faktiskt sant - stressar av och sänker kortisol.
Ät inte innan du går till sängs! - sista måltiden bör vara minst 3 timmar innan.
Anledningen finns att läsa ovan ( ledtråd -insulin/kortisol).

Jag hoppas att detta inlägget har både kunnat inspirera informera!
Lycka till!


Barbro Kravetz
Leg.Hudvårdsterapeut
BSc.Natural Health













Inga kommentarer: