måndag 19 augusti 2013

Smör eller Margarin? Butter or Margarine?



Smör eller Margarin?  

Transfetter och annat "smått o gott" ....



Många av er är redan medvetna om att margarin inte är hälsosamt…


Hur går det till att göra margarin?

De flesta vet nog att det tillverkas under en process kallad hydrering,
att förena med väte, men få är nog medvetna om exakt vad det betyder.

Steg1. Margarin tillverkarna använder billiga växtoljor av dålig kvalite såsom majs, bomullsfrön, sojaböna, canola -oljor m.fl
Oljorna har redan härsknat genom att utvinna oljan med hjälp av hög temperatur och under högt tryck.
Härskna oljor är fulla med fria radikaler/ oxidanter som lätt reagerar med andra molekyler, vilket resulterar i skada på celler, tidigt åldrande och en massa andra problem.
Den lilla mängden olja som finns kvar, efter denna första processen, utvinns genom ett lösningsmedel, hexane,som är cancerframkallande.
Även om detta senare tas bort, så finns det naturligtvis fortfarande spår som blir kvar av detta giftet.

Dessutom är många av dessa oljorna är inte lämpade att äta överhuvudtaget.
-Bomullsfröolja, en av de mest populära margarin ingredienserna, innehåller ett naturligt gift, därför används det ochså, i sin naturliga form, som ett bekämpningsmedel (!).
Giftet, ¨goosypol¨, tas bort vid raffineringen (spår?).
Denna oljan innehåller ochså alldeles för mycket av Omega 6-fettsyran i relation till Omega 3. Båda oljorna är essentiella oljor, men en obalans mellan dessa tros medverka till många hälso problem, däribland hjärt sjukdomar. 
Bomullsväxten är en av de starkast besprutade vaxterna, och det är därför mycket möjligt att oljan är förorenad av detta. Det finns inte många studier om detta (för dyrt att studera, vem ska betala?).
- Canola olja, är ofta ansedd som den mest hälsosamma oljan, men där finns ochså problem…
Konsumering av denna är förenad med framkallad E vitamin brist och
tillväxthämning, framförallt i barn. På grund av det så är oljan inte tillåten i barnvälling.

Steg 2. De råa oljorna är renade genom ångtvätt, vilket förstör nästan alla vitaminer och antioxidanter.
Resterna av hexane giftet och bekämpningsmedlen finns dock kvar.

Steg 3. Oljorna blandas med finmalt nickel (!), mycket giftigt som ni säkert vet, det fungerar som katalysator i den kemiska reaktionen under hydrerings processen. Andra katalysatorer används ibland, men de är  ochså mycket giftiga.

Steg 4. Oljorna utsätts sedan för hög temperatur och tryck i en reaktor.
Därefter introduceras vätgas. Den höga temperaturen och trycket, tillsammans med närvaron av nickelkatalysatorn, gör att vätemolekylerna tvingas  in i oljans molekyler.
Om oljan är partiellt hydrerad (vanligt), så förvandlas den från flytande till halvfast.
Transfetter formas vid partiell hydrering, detta är molekyler som har blivit tvinnade/snurrade och tappat sin riktiga form. 
I flytande oljor så är molekylerna böjda och väte molekylerna ligger mittemot varandra.
Vid partiell hydrering så har molekylerna blivit något raka och molekylerna ligger nu alla på samma sida.
Om oljan däremot är helt hydrerad så blir den helt hård och kan inte ätas.
Molekylerna har brutits upp och formar nu återigen raka kedjor.
Den innehåller då inte längre transfetter, men det betyder inte att den nu är hälsosam att äta, på grund av alla de onaturliga behandlingarna som den gått igenom.
Allt detta är kanske lite invecklat att förstå, för gemene man, men du kan säkert förstå hela konceptet, och att detta inte längre är någon naturlig föda.

Steg 5. Det som formats efter den partiella hydreringen är en illaluktande och klumpig grå fettmassa.
För att få bort klumparna så tillsätts (tvålaktiga) emulgeringsmedel.

Steg 6. Nu ångvättas oljan (igen!) för att få bort lukt och kemikalier. Detta steget kallas deodesering och involverar ännu en gång höga temperaturer och högt tryck.

Steg7. Oljan bleks nu, för att bli av med den grå färgen.

Steg 8. Syntetiska vitaminer och konstgjorda smakämnen blandas nu in.

Steg 9. Slutligen, margarinet marknadsförs nu som ett nyttigt och hållbart alternativ till smör!


Barbro Kravetz
Leg.Hudvårdsterapeut, Bsc.Natural Health


Notera att du kan finna information om nya utvinnings och behandlings metoder som sägs vara mer ¨nyttiga¨, men du kan vara säker på att det ändå inte blir något som är bra för oss att äta…. naturen vet bäst!







Inga kommentarer: