måndag 3 februari 2014

Den kvinnliga hormonbalansen och tarmproblem. Female hormones and intestinal problems.

Många kvinnor som lider av mag och tarm problem är inte medvetna om att den underliggande anledningen ofta faktiskt är ett hormonellt problem...

Hormonsystemet är nära förknippat med kroppens matsmältning och avgiftnings system, och symptomen i ett av dessa reflekterar ofta obalans i det andra.

Många av problemen, vad det gäller den kvinnliga hormonbalansen, har skapats långt tidigare utav valet av en "dålig livsstil" kombinerad med matsmältnings problem. Med dålig livstil menar jag mindre sunda vanor, såsom valet av mat och dryck, droger såsom nikotin, alkohol etc. (mer om de nedan).

I vissa fall så är problemen orsakade av en nedbrytning av den hormon förmedlade immunfunktionen. Detta kan manifestera sig genom kronisk infektion i bihålorna, underlivsinfektioner och småpyrande infektioner i mag-tarmkanalen (Candida albicans t.ex).

Matsmältningssystemet kallas "modersystemet" därför att det ger näring till våra kroppsvävnader och celler, näring som vi behöver för att kunna fungera.
För mycket kolhydrater och sötsaker, dålig matsmältningsfunktion, tarminfektioner och matkänsligheter (ofta kallade "allergier") spelar ofta en roll i störningar av hormonbalansen.

Därför så är dieten ett mycket viktigt första steg i ett hormon-balanserande och/eller läkande program, eftersom kroppen behöver vitaminer, mineraler och fettsyror m.m. för att kunna producera könshormoner.
En fett fattig kost, "fettfria" eller "lågfett" produkter och/eller bantningsmetoder, har länge varit en trend, vilket har bidragit till hormonstörningarna genom att reducera byggstenarna (fett och kolesterol) som behövs för att producera könshormoner, såsom östrogen och progesteron.

Sambandet mellan dieten man äter och de kvinnliga könshormonerna förhandlas av kortisol, stresshormonet som hjälper till att stabilisera blodsockret.
Kvinnor som äter mycket sötsaker och raffinerade spannmål, har instabila blodsocker nivåer, vilket tvingar kroppen att återupprätta dessa nivåerna igen genom att producera insulin, och såsmåningom stora mängder kortisol (igen!).
Detta, som du ser, skapar en ond cirkel: socker gör hormonerna instabila, vilket höjer stress hormonerna, vilket orsakar "sötsug" (vi känner för att äta socker/kolhydrater). 

Med tiden så har denna cykel ett starkt inflytande på könshormonerna.
Den typiska "västerländska" dieten främjar en sådan här obalans.

Många av oss börjar dagen med en frukost som består av söta kolhydrater, stärkelserik mat, såsom bröd, flingor, musli och annat. Lägg därtill kaffe och du har ett recept på hur man snabbt höjer stress hormonerna...

Genom att lägga till bara en liten del av fullvärdigt protein, såsom ett ägg t.ex, och lite hälsosamt fett, såsom ekologiskt kokosfett, linfröolja,lite olivolja el. likn. 
så kan man halvera insulin utsöndringen.

Kvinnor i klimakteriet är ofta känsliga för viss mat, gluten, soja och pastöriserade mjölkprodukter är vanliga problem.
Gluten kan orsaka trötthet, depression, fetma, diabetes och ochså (vanligt förekommande) osteoporös.
Likaså, små mängder av ekologiska soja produkter kan gagna en del kvinnor, främst de av asiatisk härkomst, och endast efter fermentering.

Slutsatsen, hormoner orsakar sällan problem i sig självt, i de flesta fallen så reagerar de på olika typer av stress. 
Att först identifiera och därefter ta bort den stress som orsakar obalansen är den bästa och säkraste vägen för en hållbar hormonbalans. 



Barbro Kravetz
Hudvårdsterapeut
Bsc Natural Health (USA)









1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Intressant det här med hormoner och samband med magen. Tar sen ett halvår bioidentisk progesteron i krämform. Progester All. Mår bra, tränar styrketräning 2-3ggr i veckan+promenader äter 5:2 och mår jättebra i magen. En bekant som rekommenderade Progester All, äter också 1 kapsel Wild Jam varje dag. Har frågat där jag köpt Progester All och fick till svar att då behöver jag inte Wild Jam. Har sen i sept. gått ner drygt 8kg och känner mig inte så svullen längre och mitt humör är jämnare. Det enda som stör mig är att mitt blodtryck ligger för högt, så nu ska jag kolla ett 24 timmars innan en ev medicinering, vilket jag helst vill undvika. Vad ger Du mig för råd? Tacksam för svar/Med vänlig hälsning B-M