Kära läsare,
jag har inte gjort några inlägg på mycket länge, ..... but here we go!
Hoppas att du kommer ha nytta av informationen.
Skriv gärna en kommentar.
Detta är något jag har velat skriva om länge, jag har nämligen en hel del bekanta och även kunder som är vegetarianer, och de flesta av dem har problem.
Forskning har visat att vegetarianer/veganer i alla åldrar och av alla kön
har en större risk att få brist på B12....
Kanske en del av er inte instämmer med mej, men det är min tro att en strikt vegetarisk kost, utan några källor av animaliskt protein kan vara farlig -även
dödlig för vissa individer.
Jag inser att många har valt detta levnadssätt baserat på andliga eller etiska övertygelser, och jag har full förståelse för detta.
Hursomhelst, det uppkommer trots allt ofta konsekvenser för hälsan, nämligen brist på nödvändiga näringsämnen, en utav dem är vitamin B12, och det är mycket klokt att inkludera som kost tillskott.
Den formen som jag förespråkar heter Methyl kobalamin istället för den vanligt förekommande och billigare Cyano kobalamin (som, hörs på namnet, innehåller liten dos av giftet "cyan") injektioner eller sublingualt (under tungan).
Många utav er säger nu, "jag äter mycket växtföda som innehåller B12".
Jovisst, det är oftast sant..... men nedan förklarar jag lite närmare hur det egentligen ligger till med det.
De få växt grödor, t.ex alger, som har vitaminet innehåller i själva verket ochså en B12 "analog".
En analog är ett ämne som blockerar upptaget av naturligt B12, vilket resulterar i att kroppens behov utav detta näringsämne faktiskt ÖKAR än mer!
B12 finns nästan endast i animalisk föda, som vegetarianer/veganer inte äter, som t.ex
Kött från gris, ko, lamm, kyckling och ägg, fisk, räkor o dyl.
Ett annat argument som ofta tas upp av vegetarianer/veganer är att "kroppen producerar sitt eget B12 utav bakterier i tjocktarmen". Detta är förvisso sant, men eftersom det inte produceras i ett område (magsäck och tunntarm) där B12 kan användas av kroppen så är det inte tillgängligt.
B12 brist är mycket vanlig hos strikta vegetarianer/veganer,
men tyvärr är många omedvetna om problemet, tills det är försent.
B12 vitaminet är vatten lösligt, men trots det så kissar vi inte snabbt ut det så som med andra vatten lösliga vitaminer, istället så lagras det i lever, njurar och andra kroppsvävnader. Det är därför som en brist oftast inte visar sig på flera år, och då kanske man inte sammankopplar att det beror på dieten som man ju ändrade för länge sedan....
Efter cirka 7 år med brist så kan man utveckla bestående hjärnskador och andra problem, även demens och alzheimers sjukdom kan ha sina rötter i detta (!)
De första symptomen på B12 brist är oftast vaga såsom låg energi/ trötthet/ apati Såsmåningom, om det inte åtgärdas, kan det orsaka:
*permanenta nervskador
*depression,
*domningar och stickningar i händer och fötter. Muskel svaghet.
* nervositet
*försämrat minne
*förändringar i beteende
*Fysisk, psykisk och/eller känslomässig hälsa förändras
m.m.
(notera. -en del utav dessa symptomen kan även bl.a indikera svag sköldkörtel)
B12 är ju mest känt som "energi vitaminet"men det påverkar ochså -Ämnesomsättnigen - upptaget av näring, järn upptag, kolhydrat och fett metabolism.
Hjälper reglering och produktion av röda blod plättar
Binjure produktion av hormoner
Nervsystemet
Immun försvaret
-och mycket mer.
Vad är alternativen?
Om du är öppen för det, så skulle jag vilja föreslå att du lägger till lite animalisk föda, eftersom det bara är där som B12 är tillgängligt i sin naturliga form.
Detta behöver ju inte vara kött, - ägg och mjölkprodukter är alternativ, framförallt ekologiska ägg, vore mitt personliga val.
Topp listan:
Kött eller lever från gräs uppfödda kor
Ekologisk kyckling
Råmjölk (svårt att få tag på)
Eko ägg
Skaldjur och fisk är andra alternativ, men tyvärr inte bra eftersom de oftast är förorenade med bl.a kvicksilver.
Viktigt att veta är, att även om du äter animalisk mat så kan det vara smart att tillföra ett tillskott för att förebygga brist pa B12. Anledningen till detta är att allt eftersom vi åldras så blir slemhinnorna i magen mer och mer kompromissade och "utslitna" och därmed ochså förmågan att producera saltsyra, vilket är nödvändigt för att frigöra B12 från maten du äter.
Om du är över 50 år så kan du med ganska god säkerhet anta att du inte absorberar optimalt av B12 vitamin.
Om du inte äter tillräckligt av animaliska produkter så rekommenderar jag att du lägger till B12 *kosttillskott (eller injektioner).
Dessutom, ny teknologi har framställt B12 i mindre molekyl storlek som då, via spray, lättare kan tas upp av små kapillärer under tungan direkt in i blodet, och därmed undvika behovet av intrinsic factor proteinet (läs nedan).
Tyvärr, om sanningen ska fram, så är de flesta *multivitamin preparat som säljs ganska värdelösa när man talar om kvalite och absorberings potential.
En del av anledningen till att B12 är så svårt att tas upp i tarmen är att vitaminet är en enormt stor molekyl (jämfört med andra vitaminer) och att det behövs ett protein "intrinsic factor" som binder sig till B12 som därefter kan absorberas in i blodet. Flera människor har mycket lite eller saknar intrinsic factor och detta beror bl.a på för låg saltsyre produktion, som jag redan nämnt.
Bra att veta - symptomen på för mycket saltsyra och för lite är densamma ! Om du känner av diverse matsmältnings problem så har du sannolikt låg produktion av intrinsic factor.
Det finns tillskott av saltsyra HCL (HydroCloricAcid) att tillgå vid erkända brist tillstånd.
Vilket alternativ du än väljer - animalisk föda, injektioner eller kvalitets spray, så rekommenderar jag att du genast börjar med något av detta, särskilt du som är vegetarian eller vegan (eller över 50) . Detta för att undvika allvarliga hälso problem i framtiden.
Barbro Kravetz
Bsc.Natural Health
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar