torsdag 26 juni 2014

Stress kan orsaka inflammation i huden! Stress and skin inflammation..

Ibland så kan man drabbas av utslag och inflammationer i huden som kan vara svåra att diagnostisera.

Tyvärr så är det ofta så att alltför många läkare och andra inom den allmänna vården, i brist på annat, skriver ut Kortison antingen direkt på huden eller som tabletter, ibland båda samtidigt. 
(Kortison, vid längre behandling, mjukar upp och förtunnar skellett, brosk och hud. Det orsakar även att blodkärlen blir tunna och ömtåliga, vilket ofta ger orsak till bl.a blödningar under huden, stora "blåmärken" är ett säkert symptom på detta om du använder dig av kortison ofta eller kontinuerligt.)

Huden är ju kroppens yttre och första försvar mot infektioner och fungerar inte bara som en "fysisk" barriär utan också som ett ställe där vita blodkroppar kan ansamlas och attackera angripande bakterier och virus. Dessa immunceller kan emellertid "överreagera", vilket resulterar i inflammatoriska tillstånd i huden -såsom psoriasis och *atopisk dermatit (*en benämning för många olika inflammatoriska hudsjukdomar).
Stress (återigen!) kan trigga igång denna immunreaktionen.
Denna stress inducerade kommunikationen som pågår fram och tillbaka mellan hjärnan och din hud förmedlas alltså genom den så kallade "hjärnan-hud förbindelsen" (fritt översatt fr. Eng.)
Men, trots allt så är det mycket vi faktiskt inte förstår, själva mekanismen, om hur stress förvärrar hud problem.

Ett forskar team som leddes av den tyska professorn Dr. Petra Arck (Charite Medicinska Universitet i Berlin och McMaster Universitetet i Kanada -08), lade fram hypotesen att stress kunde förvärra hudsjukdomar genom att orsaka en ökning av antalet immunceller i huden. För att testa denna hypotesen så exponerade man möss för mycket höga ljud- ljudstress!
Dr. Arck's team fann ut att denna utmaningen resulterade i att man fann fler mogna vita blodkroppar  i huden på mössen.
Dessutom, när de blockerade funktionen av två proteiner som har till uppgift att "locka" immun celler till huden, 
LFA-1 och ICAM-1, så förhindrade man denna stress framkallade ökningen av vita blodkroppar i huden.
Denna informationen antyder alltså att stress faktiskt  kan aktivera immunceller som är väsentliga i inledningen och fortskridningen av många hudproblem.
Målet för Dr. Arck's framtida studier är att försöka hindra stress relaterade utbrott av hudsjukdomar genom att upptäcka individer
som ligger i riskzonen och kunna identifiera de immunceller som kan vara måltavlan i terapeutiska ingrepp.
Jag har tyvärr inte kunnat hitta något resultat på vidare studier.

Detta är ännu ett exempel på vad stress kan göra i kroppen...!

Ta det lugnt och ha det så bra!
Hoppas ni alla får en härlig sommar!

Barbro Kravetz
Leg.Hudvårdsterapeut
Bsc.Natural Health
(USA)




Inga kommentarer: