måndag 18 december 2023

Hur kan man bli av med acne?

Nästan alla kan känna igen sig eftersom många haft problem med acne när de var yngre, mer eller mindre . Men, det kan ochså följa oss (eller först visa sig) i vuxen ålder.  
Vi har alla lärt oss rutinen, tvätta ansiktet noga, med “rätt” produkter, undvik choklad och andra sötsaker och om inget fungerar så kanske vi skyller på föräldrarnas gener.  

- Vet du vad... inget av ovan nämnda saker orsakar “acne vulgaris” som man brukar kalla det.  
Acne orsakas inte av dålig “hygien och choklad (MEN sötsaker KAN trigga vissa hormoner som orsakar obalans i huden och kroppen -läs nedan)

Det finns dock goda nyheter... Forskning har upptäckt att det finns en underliggande orsak 
 -och en mycket framgångsrik behandling av denna mycket vanliga hudåkomma! 


 Stenålders människorna hade inte acne!

När man tittade på primitiva jägare/samlare i Afrika och Eskimåer i delar av Canada så har man observerat att acne är/var så gott som obefintlig i kulturer som traditionellt livnär sig på viltkött, fisk, och grönsaker. Man såg även att när människor flyttade in till städerna eller på annat vis blev introducerade till raffinerat socker, spannmål, vegetabiliska oljor och processad/bearbetad mat så steg antalet fall av acne ochså hos dem. 
Man tittade ochså på vissa få befolkningar runt Stilla Havet och i Paraguay´s djungel där människor fortfarande lever en icke “industrialiserad” livstil. Mycket riktigt, de flesta av människorna där hade aldrig hört talas om acne! 
Man undersökte 300 personer(Kativan) som var i åldern 15-25år, ingen(!) hade varken acne, pormaskar eller kvisslor! 
Slutsatsen blev alltså att detta är en Västerländsk hudåkomma, orsakad av en diet som består framför allt av snabba kolhydrater och onyttiga veg.oljor m.m. Bröd, ris, pasta, chips,sötsaker och många andra kolhydrat och stärkelse rika saker som äts ofta i överflöd varje dag. 


Sambandet till hormonet Insulin 

När man äter denna “maten” med högt glycemiskt index så omvandlas den ganska omgående till glukos och blodsockret stiger snabbt och drastiskt! 
Nu måste bukspottkörteln utsöndra massor av insulin för att få ner den höga blodsocker nivån. Om du äter pizza en gång i veckan så är detta inte ett problem, men om du äter det flera gånger om dagen och flera dagar i veckan så måste bukspottkörteln söndra ut insulin konstant - insulin nivåerna förblir kroniskt förhöjda...(!) När detta pågår under längre tid så blir cellerna till slut “okänsliga” för insulinet´s signaler att ta in glukoset = insulin resistens!
 
Insulin resistens är kopplat till många tillstånd såsom högt blodtryck, fetma, höga fetthalter i blodet, typ 2 diabetes och även problem med hjärtats kranskärl. 
Höga insulin nivåer orsakar obalans/negativa reaktioner med många hormoner som påverkar även huden negativt. 
Först och främst så triggar det utsöndring av androgener (de framförallt “manliga” hormonerna t.ex testosteron) vilket i sin tur triggar hudens talgkörtlar att utsöndra omåttliga mängder av talg och olja. 
För det andra så triggas och ökar utsöndring av “IGF1”(insulin growth factor) vilket stimulerar till överproduktion av hudceller s.k. keratinocyter vilket försämrar den naturliga hudavflagningen och därmed byggs hudceller upp på hud ytan som proppar igen porerna. 
För det tredje, det triggar inflammation. Porerna blir alltså blockerade och inflammerade. Bakterier (som naturligt finns på och i huden ) är nu fångade under dessa cellerna - voila! scenen är satt för både pormaskar, kvisslor och acne. 
Det kan ju förstås vara tillräckligt om man slutar äta de ovan nämnda sakerna, alltså mat med högt GI. -slutar med mjölkprodukter och raffinerad olja, såsom solrosolja osv. 
Jag brukar ochså rekommendera att man tar ett bra kosttillskott med bl.a B vitaminer och mineraler, framförallt Zink är viktigt(25-50mg/dag) och även fiskolja, de har antiinflammatorisk verkan.
 -Sök gärna på nätet - *Paleo diet! 
Det bästa med detta är att man oftast ser ett positivt resultat snabbt, ofta inom 2-3veckor! Lycka till!

Ref.CordainL. et al.Acne vulgaris a disease of western civilization. Arch. Dermatology 2002

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar